Vertigo Nedir?

Multipl skleroz, merkezi sinir sistemini oluşturan beyni ve omuriliği etkileyen ve yaptığımız her şeyde kendini hatırlatabilecek potansiyele sahip bir hastalıktır. Pekâlâ, her an kendini hatırlatma potansiyeli olan bu hastalığı en iyi nasıl yöneteceğiz?

İlk semptomlarla başlayan ve hastalık seyri boyunca devam eden devam eden bir süreçte, her bir durum ayrı ayrı ele alınıp bütün olarak çözülebilir. Yüksek kaliteli, kapsamlı, disiplinler arası bakıma nasıl erişileceğini düşünmek için asla çok erken veya çok geç değildir. Neyi arayacağınızı, nerede bulacağınızı ve doktorunuzla ve diğer sağlık uzmanlarıyla nasıl etkili bir şekilde çalışacağınızı bilmek sağlığınız, zindeliğiniz ve yaşam kaliteniz için çok önemlidir.

Baş dönmesi veya denge kaybı hissi MS’in yaygın bir belirtilerinden biridir. MS’li kişiler dengesiz veya sersemlemiş hissedebilir. Çok daha az sıklıkla, kendilerinin veya çevrelerinin döndüğü hissine sahiptirler, bu durum vertigo olarak bilinir. Bu semptomlar, dengeyi oluşturmak ve sürdürmek için beyne gerekli görsel, uzamsal ve diğer girdileri koordine eden karmaşık yollardaki lezyonlardan, hasarlı alanlardan kaynaklanır.

İşte bu bültenimizde Fizyoterapist M. Okan Akbaş vertigo durum/larına yaklaşımlarla ilgili çok önemli bilgiler veriyor. Kendisine teşekkür ediyoruz. Sağlıcakla kalınız.

Prof. Dr. Caner Feyzi DEMİR

Fırat Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı